Bezlepkové potraviny
Bezlepkové potraviny jsou potraviny, které neobsahují lepek, což je protein nacházející se v obilovinách, zejména v pšenici, ječmeni a žitu. Lepek může způsobovat problémy lidem trpícím celiakií, non-celiakální citlivostí na lepek nebo alergií na pšenici.
Bezlepkové potraviny jsou zdraví mohou být prospěšné i pro ty, co netrpí výše uvedenými nemocemi. Mohou obecně snížit zánět v těle, zlepšit trávení a vyrovnat energetickou hladinu.
Celiakie jako autoimunitní onemocnění dokáže pořádně zkomplikovat život. Naštěstí dnes existuje spousta alternativ, díky kterým se bezlepková dieta změní ve vcelku příjemný způsob stravování. Dáte si těstoviny, obilná kaše, palačinky? Nebo snad slané chipsy či kousek čokolády? Hlavní je, že si pochutnáte!
Nejprodávanější
Skvělá na zahušťování polévek, omáček, do obalovacích směsí a na trojobal.
Vychucená hrachová směs s vysokým obsahem vlákniny. Zdroj hořčíku a zinku.
Čím vítězí nová tyčinka samuraje Jirky Procházky? Nová receptura byla vyvinuta pro všechny, kteří hledají pořádnou porci bílkovin, rádi si pochutnají na slaném karamelu a...
Džem obsahuje celé hrušky a to včetně slupky. Na 100 g džemu je použito 80 g BIO hrušek a dobře se roztírá. Neobsahuje přidaný cukr a přesto má přirozeně sladkou chuť, díky...
Pandy Sour Cola jsou kyselé gumové bonbóny ve tvaru lebek s příchutí coly.
Guarová guma - výborná náhrada lepku při domácím pečení.
Allnature Rýžové vločky BIO se hodí do kaší, na pečení nebo k zahušťování pokrmů.
Xantanová guma - výborná náhrada lepku při domácím pečení.
Bio agar je přírodní prášková varianta klasické želatiny. Má bohaté využití v kuchyni jak na sladko, tak i na slano.
Pro koho jsou vhodné bezlepkové potraviny?
-
Lidi s celiakií: Celiakie je autoimunitní onemocnění, které způsobuje poškození střevní sliznice po konzumaci lepku. Pro lidi s celiakií jsou bezlepkové potraviny nezbytné, aby se zabránilo zdravotním komplikacím.
-
Osoby s non-celiakální citlivostí na lepek: Někteří lidé mohou trpět zažívacími potížemi nebo jinými symptomy po konzumaci lepku, i když nemají celiakii. Pro tyto osoby mohou být bezlepkové potraviny také vhodné.
-
Alergici na pšenici: Někteří lidé mohou být alergičtí na pšenici a musí se vyhýbat lepku obsaženému v pšenici.
Typy bezlepkových potravin:
-
Bezlepkové obilniny: alternativy k tradičním obilninám obsahují quinou, rýži, kukuřici, pohanku, amarant a další.
-
Bezlepkové mouky: mouky vyrobené z bezlepkových obilnin, jako je rýže, kukuřice, brambory, mandle nebo kokos.
-
Bezlepkové těstoviny: těstoviny vyrobené z rýže, kukuřice, brambor nebo cizrnové mouky.
-
Hotové bezlepkové výrobky: Různé výrobky, jako jsou bezlepkové chleby, sušenky, cereálie a nebo tyčinky.
-
Bezlepkové náhražky: ostatní potraviny, které nahrazují tradiční produkty obsahující lepek, například směs na proteinové palačinky nebo hraška na zahušťování.