Cena produktů s příznakem AKCE platí pouze do vyprodání skladové zásoby.

Zimní hostina v přírodě: Jak správně dokrmovat zvěř a ptáky

Zima je obdobím, kdy se příroda ponoří do hlubokého spánku a mnoho jejích obyvatel musí čelit nejen chladu, ale také nedostatku potravy. To platí obzvlášť pro volně žijící zvířata, která v tomto období zápasí o přežití. Správně prováděné dokrmování zvěře a ptactva může být zásadním činem k udržení jejich populace a celkové biodiverzity. Přestože se může zdát dokrmování jako jednoduchý akt solidarity, je důležité, aby bylo prováděno s ohledem na specifické potřeby daných živočichů. V opačném případě můžete nadělat více škody, než užitku. V tomto článku se proto podíváme na základní pravidla a doporučení pro správné přikrmování.

Přikrmování ptactva

Zima je pro naše opeřené kamarády náročným obdobím. Není divu, že mnoho z nás se snaží ptáčkům toto období usnadnit přikrmováním. Přesto není všechna pomoc prospěšná. Pokud i vy patříte mezi příznivce krmítek ve své zahradě, je důležité znát základy správného krmení.

Co patří do krmítka

Přezimující ptactvo v našich končinách se většinou živí rostlinnou potravou, která zahrnuje semena, jádra, bobuloviny a obiloviny. Do krmítka bychom proto měli umisťovat:

  • Slunečnicová a lněná semínka, mák či řepku.
  • Jádra oříšků jako jsou lískové, vlašské a další.
  • Bobuloviny jako jeřabiny, šípky, hloh či rozinky.
  • Obilná zrna, oves, proso a pšenici.
  • Tukové směsi, které jsou oblíbené u druhů jako sýkory či brhlíci.

Nezapomeňte, že potrava by měla být čerstvá a krmítko pravidelně čištěné, aby se předešlo šíření nemocí.

Nebezpečí špatného krmení

Jakkoli je naše snaha chvályhodná, některé běžné chyby mohou ptákům spíše uškodit. Vyvarovat byste se tak měli zejména kuchyňským zbytkům. Zejména slané, kořeněné či zkažené potraviny jsou pro ptáky nebezpečné.

Síťky na lojové koule mohou ptákům způsobit zranění či smrt. Vždy lojové koule vyndejte z plastových síťek.

Správné přikrmování vodního ptactva

Také krmení vodního ptactva má svá specifika. Vyhýbejte se pečivu, které nemá dostatečnou výživnou hodnotu a může způsobit vážné zdravotní potíže. Místo toho používejte:

  • Nakrájený hlávkový salát, zeleninové odřezky či slupky.
  • Mražený hrášek nebo kukuřici.
  • Obiloviny jako pšenice, žito nebo oves.
  • Speciální granule pro vrubozobé ptáky.

Krmení ptactva v zimních měsících může být pro mnohé z nás radostnou aktivitou, která nám přináší pocit spojení s přírodou. Věnujte však pozornost výběru potravy a způsobu krmení. Díky správnému přístupu můžeme ptákům pomoci přežít náročné zimní měsíce a zároveň se radovat z jejich přítomnosti a zpěvu.

284,- 306,-
237,- 213,-

Přikrmování lesní zvěře

Než začneme přikrmovat

O pravidelné dokrmování lesní zvěře se starají myslivci. Pokud se rozhodnete jim pomoci, pamatujte, že se jedná o odbornou činnost a svévolným přikrmováním bez potřebných znalostí můžete zvěři uškodit. Proto je klíčové se předem informovat o místních podmínkách a poradit se s myslivci, kteří se o danou oblast starají. Ti mají totiž o této oblasti přehled a nejlépe vědí, jaké druhy zvěře se zde vyskytují a jaké jsou jejich specifické potřeby.

Jaké krmivo zvolit?

Pro správné přikrmování je důležité rozumět různým druhům krmiv a jejich vlivu na zvěř. Zde je základní přehled o jednotlivých typech krmiv.

Objemová krmiva jako jetel, vojtěška a letniny jsou základem pro mnoho druhů zvěře, představují hlavní zdroj živin a vlákniny. Tato krmiva jsou připravována sušením již několik měsíců předem a jsou nezbytná pro udržení dobrého zdraví zvěře v zimních měsících.

Jadrná krmiva, která zahrnují především oves a ječmen, jsou důležitá pro vytvoření dostatečné tukové zásoby na zimu. Je však nutné, aby zvěř byla na tato krmiva zvyklá již od podzimu. Dalšími zdroji jadrných krmiv mohou být žaludy, kaštany a bukvice, které jsou bohaté na energii.

Dužnatá krmiva jako brambory, krmná řepa, jablka, hrušky a jeřabiny jsou zvláště v zimě důležitá jako zdroj tekutin a vitamínů. Tato krmiva jsou pro zvěř přirozená a představují důležitý doplněk jejich jídelníčku.

Kromě těchto krmiv je také důležitý přísun minerálních solí, které zvěři dodávají nezbytné minerály a stopové prvky pro udržení zdravého metabolismu.

Jak je to s pečivem?

Pečivo může být v omezeném množství a za určitých podmínek (usušené, nesolené) přikrmováno, ale jeho podávání by mělo být spíše výjimkou a ne pravidlem. Je důležité pečivo nepodávat vlhké nebo plesnivé, aby nedošlo k trávicím potížím zvěře.

Důležitá upozornění pro návštěvníky lesa

V zimních měsících je důležité dbát na to, aby byla zvěř co nejméně vyrušována. Pohyb v lese by proto měl být tichý a respektující přítomnost zvěře.

Při přikrmování je klíčové pamatovat na to, že ne vše, co je dobré pro člověka, je vhodné i pro zvěř. Lidské potraviny mohou zvěři způsobit zdravotní problémy. Myslivci a ochránci přírody se proto snaží veřejnost informovat o správných způsobech přikrmování a odrazují od podávání potravin nevhodných pro divoká zvířata.

Přikrmování lesní zvěře by mělo být prováděno s respektem k přírodním zákonitostem a potřebám zvířat. Pouze tak můžeme zvěři skutečně pomoci a přispět k jejich zdraví a zachování biodiverzity našich lesů.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.