Popis:
Hřebíčkovec kořennýHřebíčkovec je strom rostoucí v Brazílii, na Madagaskaru, v Africe a na Zanzibaru. V příznivých podmínkách dorůstá až do výšky 20 metrů. Jeho plodem je hřebíček, který se používá pro svoje léčivé účinky v čínské medicíně nebo často jako koření. Tyto plody se získávají z nerozevřených pupenů, které se dále suší, čímž získávají typickou hnědou barvu, specifické aroma a dřevnatou strukturu.
Léčivé účinky:
Podporuje tráveníOdstraňuje střevní potížePřírodní anestetikumPosiluje imunitní systémPůsobí protizánětlivěMá antibakteriální účinkyPoužití a přípravky:
V čínské medicíně je užíván pro zrychlení metabolismu a toku energie v organismu. Pro svoje antiseptické účinky se hřebíček využívá při výrobě léčiv. Silice, které jsou pro hřebíček typické jsou obsaženy v řadě anestetik. Díky dezinfenkním účinkům je vhodné hřebíček užívat ve formě tinktur či nálevů k desinfekci dutiny ústní, k léčení špatně se hojících ran nebo při otravě jídlem a jiných střevních potížích. Kvůli výraznému aroma je častým pomocníkem v kuchyni, kde ho můžeme přidat do marinád na maso, do kompotů, moučníků, likérů, čajů ale také do punče nebo svařeného vína. Z hřebíčku se získává i olej.
Kontraindikace:
Jeho konzumace se nedoporučuje v době kojení a těhotenství. Není vhodný pro osoby trpící rakovinou. Hřebíčkový olej může ve velkém množství vyvolat alergii.Více na:
https://bylinkopedie.cz/hrebickovec-korenny/