Popis:
Kardamom - Kardamovník obecnýKardamom je označován za jedno z nejcennějších koření na světě. Má totiž bohaté aromatické a terapeutické vlastnosti. Vyskytuje se jen na několika místech na světě - zejména na Srí Lance, v Číně, Laosu, Nepálu, ve Vietnamu, Indii a v Guatemale. Pěstuje se na bohatých, hustých půdách jihoasijských lesů. I přesto, že se jeho pěstování omezuje pouze na několik míst, jeho lusky s neporušenými semeny a pozemní semena jsou k dostání po celém světě. Kardamom se vyznačuje zelenobílými květy, hořkými plody, velkými listy a velkými semeny. Jeho semena obsahují velké množství vápníku, síry a fosforu.
Léčivé účinky:
Působí jako analgetikumLéčí nemoc zubů a dásníTlumí chraptivost hlasu a bolest v krkuPomáhá proti zácpě, úplavici a poruchám tráveníPodporuje chuť k jídluMá diuretické účinky, řeší problémy s ledvinami a močovým měchýřemNeutralizuje zápach z ústZmírňuje zažívací potížePoužití a přípravky:
Kardamom obsahuje těkavý olej z kyseliny octové a mravenčí, který tvoří cca 5% hmoty semen. Právě tento olej má aromatické a léčivé vlastnosti. Kardamom jako koření se používá zejména v indické kuchyni. Žvýkání semen kardamomu potlačuje zápach z úst. Z této byliny lze připravit i čaj, který je prospěšný především pro trávení. Zajímavostí je, že kardamom se může i kouřit.
Kontraindikace:
Ve vyšších dávkách by neměl být užíván těhotnými a kojícími ženami, osobami s gastritidou, nebo žaludečními či dvanáctníkovými vředy. Nadužívání může vést taktéž k projímavým účinkům. Nesmí se užívat s antikoagulanty, antidepresivy a aspirinem - riziko nežádoucích účinků.Více na:
https://bylinkopedie.cz/kardamom-kardamovnik-obecny/