Popis:
Kmín kořennýJedná se o dvouletou až stálou bylinu, která našla zastoupení především jako koření v evropské kuchyni, kde se používá už od starověku právě kvůli svému aroma a chuti. Málokdo však ví, že se dá využít i jako bylina v domácím lékařství. Silice v obsažené v jeho plodech se skládají z karvonu a limonenu, což jsou látky podporující činnost žaludečních a střevních žláz, zklidňují žaludek a odstraňují plynatost a křeče. Karvon má také bakteriostatický účinek. Plody hnědé barvy se sbírají až zralé. Okolíky této byliny se seřezávají v červnu až srpnu, nechají se proschnout, vymlátí se, následně se pročistí a vytřídí.
Léčivé účinky:
Podporuje tráveníZamezuje nadýmáníStimuluje laktaciPůsobí proti nespavosti a kolikovým či křečovitým bolestemZajišťuje správnou hustotu kostíPoužití a přípravky:
Mimo jeho použití v kuchyni se kmín používá i k přípravě nálevu či čaje, který slouží jako přípravek proti nadýmání a plynatosti. Tento nálev také uvolňuje křeči, tlumí bolest žaludku a střev, stabilizuje chuť a odstraňuje poruchy trávení, a to i u dětí. Aby se dostavilo stejných účinků, můžou se jeho celé plody žvýkat.
Kontraindikace:
Nadměrná konzumace jeho silice (zejména lihového roztoku) může zapříčinit poruchu ledvin a jater.Více na:
https://bylinkopedie.cz/kmin-korenny/