Popis:
Kustovnice čínskáJedná se o vysoký fialově kvetoucí keř s kopinatými listy. Plodí oranžovo-červené plody, které po usušení připomínají menší šípky. Její plody jsou bohaté na vitamíny A, B, C, betakaroten a polysacharidy. Může se také pyšnit obsahem 18 druhů aminokyselin a stopovými prvky, ke kterým se řádí například vápník, fosfor nebo železo.
Léčivé účinky:
Pomáhá snižovat krevní tlakMá příznivé účinky na ledviny a játraBojuje proti cukrovceTlumí bolest kloubůZpevňuje šlachyZlepšuje zrakOvlivňuje mužskou potenciOdstraňuje kožní nemoce, závratě nebo hučení v ušíchDetoxikuje organismusPředchází vzniku rakovinyZpomaluje stárnutíPoužití a přípravky:
Již po staletí se pro svoje nezanedbatelné léčivé vlastnosti používá v čínském lékařství. V Číně je dokonce základním stavebním kamenem každodenních jídel. Pro léčebné účely se dá využít celá rostlina, ale nejvíce populární jsou její plody, kterým se taktéž říká Goji. Tyto plody jsou považovány za jedno z nejzdravějších ovocí na světě. Čaj připravený z plodů goji je svělým způsobem, jak využít všechny léčivé schopnosti byliny. Velmi známé jsou sušené neslazené plody, které se doporučují konzumovat v případě, chcete-li snížit svou tělesnou hmotnost. Jsou ale i zdravou svačinkou a často se přidávají do kaší, jogurtů, k cereáliím nebo do salátů. Stejně jako z jiných plodů, i z kustovnice může být získána zdravá šťáva, jejíž vitamíny jsou ještě lépe vstřebatelné než vitamíny ze sušených plodů.
Kontraindikace:
Nadužívání plodů kustovnice čínské může narušit proces srážení krve. Dlouhou dobu byla považována za jedovatou, avšak nepříznivé účinky se dostavují pouze po konzumaci nezralých plodů.Více na:
https://bylinkopedie.cz/kustovnice-cinska-goji/