Popis:
Olivovník evropskýOlivovník je stálezelený strom či keř pocházející ze Středomoří, Afriky a Asie. Zřídka kdy přeroste výšku 8-15 metrů. Listy olivovníku jsou až 4-10 cm dlouhé stříbrnozelené barvy. Z jeho drobných bílých květů se stávají známé olivy, které jsou tradiční potravinou v zemích jako je Maroko, Itálie, Španělsko nebo Francie. Olivy jsou sbírány v zelené až hnědé fázi.
Léčivé účinky:
Snižuje krevní tlakPodporuje kardiovaskulární systémUpravuje hladinu cukru v krviPosiluje imunitní systémZvyšuje energiiLéčí artritiduPříznivě ovlivňuje funkce mozkuMá antibakteriální, antivirové a antifungální vlastnostiOdstraňuje toxiny z tělaPředchází vzniku rakovinyPoužití a přípravky:
Nejznámějšími formami užití olivových listů jsou čaje, prášek nebo extrakty. Všechny tyto přípravky mají podobný přínos jako olivový olej. Jejich vlastnosti jsou antioxidační, antigypertenzní, antiaterogenní, hypocholesterolemické, hypoglykemické a protizánětlivé. V minulosti byly takové přípravky podávány ke snížení horečky či při léčbě malárie. Extrakty z olivových listů se doporučují přidávat do vody či mycích roztoků. Je jich využíváno i v kosmetickém průmyslu, neboť zamezují stárnutí. Kvůli antibakteriálním účinkům je výhodou extrakt přidat například i do zubní pasty. Velmi známý olivový olej je využíván nejen v domácí kosmetice, ale hlavně v kuchyni.
Kontraindikace:
Listy olivovníku nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy.Více na:
https://bylinkopedie.cz/olivovnik-evropsky/