Popis:
Zelený čajZelený čaj je vyráběn z listů čajovníku čínského. Od ostatních druhů se odlišuje způsobem výroby. Při výrobě zeleného čaje se nejprve lístky natrhají, nechají se zavadnout a dále se prudce suší. Podle země a druhu čaje se následně propaří nebo opraží na pánvi, aby se zastavil proces oxidace. Výsledný produkt se tedy právě proto, že postup výroby není vždy stejný může vzhledem lišit – lístky mohou být zkroucené, zmačkané nebo naopak úhledně zarovnané. Zelený čaj je bohatý na třísloviny, kofein a neokysličené polyfenoly. Zelený čaj může působit protirakovinově, ale několik hodin odstátý přelouhovaný čaj je naopak karcinogenní.
Léčivé účinky:
Mírní únavuMá protizánětlivé účinky a dezinfekční účinkyPosiluje imunitní systémOdstraňuje zažívací potížePředchází tvorbě krevních sraženinPosiluje zuby a kostiDodává energiiPoužití a přípravky:
Zelený čaj je v obchodech k dostání aromatizovaný nebo přírodní. Můžeme ho koupit jak v čajových pytlíčcích v podobě drti z lístků, tak i sypaný ve formě celých nebo lámaných lístků. Zelený čaj je také neodmyslitelnou složkou řady kapslí, doplňků stravy, krémů a gelů. Nejznámějšími odrůdami zeleného čaje jsou Ceylon nebo Sencha. Můžeme se setkat i se speciálním druhem zeleného čaje Matcha, což je čaj pomletý na jemný prášek. Matcha čaj si našel uplatnění především v redukčních dietách. Pokud připravujeme zelený čaj, nikdy by neměl být zalit vroucí vodou, nýbrž lehce odstavenou.
Kontraindikace:
Neměl by být konzumován lidmi extrémně citlivými na kofein.Více na:
https://bylinkopedie.cz/zeleny-caj/