Cena produktů s příznakem AKCE platí pouze do vyprodání skladové zásoby.

Jak na rychlé čištění trouby

Ne nadarmo se říká, že kuchyně je srdcem domácnosti a vizitkou hospodyňky. A srdcem kuchyně je zase trouba. Nejen, že její stav o vás leccos vypovídá, ale existují i další, mnohem praktičtější důvody, proč ji udržovat čistou. Stav trouby může významně ovlivnit kvalitu pokrmů, spotřebu elektřiny a v neposlední řadě také vaše zdraví. Pojďme se proto podívat blíže nejen na to, proč udržovat troubu v čistotě, ale také jak to zvládnout levou zadní během pár minut. 

Vliv stavu trouby na kvalitu pokrmů

Nedaří se vám upéct sušenky rovnoměrně a vaše vánočky a mazance nejsou nadýchané tak, jak byste si přáli? Máme pro vás potěšující zprávu. Na vině patrně nejsou vaše ruce, nýbrž znečištěná trouba. Špína a připálené zbytky potravin totiž znemožňují rovnoměrné rozložení tepla a jeho cirkulaci a způsobují kolísání teplot. Výsledkem jsou nerovnoměrně upečené, spálené, nebo naopak nedopečené pokrmy. Mastnota a nečistoty s sebou navíc mohou nést nevábný pach, který může ovlivnit i výslednou chuť vámi připravovaného pokrmu. Pravidelným čištěním trouby se všech těchto negativních vlivů zbavíte a odměnou vám budou lahodné, perfektně upečené pokrmy.

Vliv čistoty trouby na spotřebu energie

Čistá trouba hraje důležitou roli také v otázce efektivní spotřeby energie. Možná vás tato informace překvapí, ale zamyslíte-li se nad tím, důvod, proč tomu tak je, je zcela jasný. Nánosy mastnoty a nečistot totiž brání přenosu tepla, a tak musí trouba k dosažení požadované teploty pracovat mnohem intenzivněji a déle. Tím se zvyšuje spotřeba energie a spolu s ní také účty za elektřinu. Udržování trouby v čistotě zkrátka umožní její efektivnější provoz a tím také šetří vaši kapsu.

Špinavá trouba ohrožuje vaše zdraví

Nejsou to pouze vaši hosté a vaše peněženka, kdo vám bude za čistou troubu vděčný. Špinavá trouba totiž může mít také škodlivý vliv na vaše zdraví. Jakto? Protože mastnota a zbytky potravin jsou živnou půdou pro bakterie a další škodlivé patogeny. Rovněž výpary, které se uvolňují ze spálených zbytků a dalších nečistot jsou zdraví nebezpečné. Uvolňují se přímo do vzduchu, který potom my, i naši blízcí dýcháme. Tyto výpary mohou způsobovat dýchací potíže, zhoršovat alergie a navíc mohou být rakovinotvorné.

Jak na čistou troubu snadno a rychle

Rádi byste servírovali chutné pokrmy, bez toho, aniž byste platili zbytečně vyšší účty za elektřinu a ohrožovali používáním trouby zdraví své i svých blízkých? Není nic jednoduššího, než troubu vyčistit pomocí jednoho z přípravků určených přímo k tomuto účelu. Přípravek stačí nanést na znečištěné místo, nechat požadovanou dobu působit (dle míry znečištění a konkrétního přípravku) a pak jednoduše setřít hadříkem. Na závěr opláchněte ošetřené místo vodou, vysušte, a je hotovo. 

 

 

Tak hurá do toho, přejeme příjemné pečení!

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.