Játra a žlučník
Co bychom dělali bez jater? Úloha tohoto orgánu je v našem těle nenahraditelná. Játra mají na starosti filtraci krve po trávení, detoxikaci a také metabolizování tuků. Další jejich funkcí je tvorba žluči, která je nezbytná hlavně při trávení mastných a těžkých jídel.
Žlučník souvisí právě s tvorbou žluči v játrech. Je to malý orgán ve tvaru hrušky, který se nachází pod játry a slouží právě k uskladnění vytvořené žluči.
Nejprodávanější
Ostropestřec přispívá k normální činnosti jater a srdce. Podporuje normální trávení a hladinu cukru v krvi, působí jako antioxidant.
Kořen pampelišky obsahuje sloučeninu, „taraxacerin“, která zvyšuje hladinu žluči vylučované žlučníkem a pomáhá játrům k účinnější detoxikaci. Podobný efekt má také na krev,...
Drcený plod ostropestřce, známý svými významnými zdravotními přínosy, je skvělým doplňkem pro každodenní podporu zdraví.
Onemocnění jater a žlučníku
Onemocnění jater může být dědičné (genetické) nebo mohou být také způsobeny různými faktory, které játra poškozují. Podmínky, které poškozují játra, mohou časem vést k jizvení (cirhóze), což může vést k selhání jater, jde o život ohrožující stav.
Onemocnění jater a žlučníku
Nejlepší před poškozením jater je zdravý životní styl. Zdravá strava, omezení alkoholu a udržování hmotnosti napomáhají udržovat zdravé játra. Dokázaný pozitivní vliv na játra má i několik přírodních látek. Jejich pozitivní efekt na zdraví jater je založen hlavně na antioxidačním účinku daných látek. Antioxidanty chrání naše buňky před oxidačním poškozením. Játra jsou jeden z orgánů, který je kvůli své funkci nejvíce vystaven volným radikálům a různým toxinům. Antioxidanty tedy chrání jaterní buňky před poškozením.
Které látky pozitivně ovlivňují játra?
- Ostropestřec mariánský – Ostropestřec je rostlina vzhledově velmi podobná bodláku. Její semena obsahují látku s názvem silymarin, který je asi nejvíce používanou látkou v doplňcích stravy podporujících funkce a regeneraci jater.
- Kurkumin – Látka, která dodává kurkumě zářivě žlutou barvu, má mimo jiné silné antioxidační účinky. Díky nim brání poškození různými toxiny.
- Glutathion – Antioxidant, který jsou schopny buňky produkovat i samy ze tří aminokyselin: glutaminu, glycinu a cysteinu. Jeho hladina však klesá s věkem a také kvůli nepříznivým faktorům z prostředí.
- Chlorella – Je sladkovodní jednobuněčná řasa, která obsahuje několik aktivních látky, např. bílkoviny, vitamin B12, vitamin C, železo, omega3 a antioxidanty. Právě vysoký obsah antioxidantů je prospěšný pro zdraví jater.